Zagrody Edukacyjne po raz kolejny miały okazję zaprezentować ideę i ofertę Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Tym razem było to możliwe podczas organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”, który odbył się w dniu 10 czerwca br. na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu w Warszawie.
Na zaproszenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zagrody edukacyjne prowadziły pokazy i warsztaty związane z rolnictwem i wiejską kulturą. Zagroda edukacyjna Agroturystyka Polana (woj. lubelskie) przeprowadzała warsztaty pieczenia placków na sodzie i rogalików drożdżowych oraz degustacje: pestki dyni, olej z dyni, konfitury domowe, wino z własnej winnicy. Zagroda edukacyjna Wiśniowy Gaj (woj. małopolskie) częstowała regionalną śliwką suską sechlońską, której nazwa jest chroniona w Unii Europejskiej (Chronione Oznaczenie Geograficzne). Prowadziła pokaz kulinarny – szaszłyki ze śliwką oraz objaśniała zasady powstawania maki poprzez mielenie zboża przy użyciu żarna. Mazowieckie Sioło Julianówka (woj. mazowieckie) prowadziła warsztaty wyplatania z siana. W ramach stoiska zorganizowana została strefa relaksu „Ucz się i odpoczywaj na wsi”, gdzie uczestnicy pikniku mogli obejrzeć filmy związane z Ogólnopolską Siecią Zagród Edukacyjnych i Hitami Turystyki Wiejskiej [zobacz repertuar].
Ponad 120 firm prezentowało na Służewcu żywność najwyższej jakości. Byli to producenci, których wyroby otrzymały znaki „PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność”, producenci produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Swoje stoiska miały również instytucje i organizacje działające w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki.
Dużą atrakcją była objęta Patronatem Honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi gonitwa koni pełnej krwi angielskiej, rozgrywana na dystansie 1400 metrów.