29 maja 2018 r., w ramach Dorocznego seminarium dla kierowników Działów Rozwoju Obszarów Wiejskich Ośrodków Doradztwa Rolniczego, odbył się wyjazd studyjny „Sprzedaż bezpośrednia w praktyce”. Uczestnicy seminarium udali się do najwyżej położonej w Polsce miejscowości – Ząb na Podhalu. Czekali tam na nich Państwo Janina i Bolesław Bobakowie, wytwórcy tradycyjnych serów góralskich, którzy przeprowadzili warsztaty w swoim gospodarstwie wyróżnionym certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”. Serowarnia Państwa Bobaków posiada długą tradycję. Wiedza o wyrobie serów była przekazywana w tej rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Spotkanie rozpoczęło się od degustacji serów. Można było skosztować serów białych czystych, z czarnuszką, z ziołami, bundza lub serów wędzonych i korbacza. W czasie degustacji gospodarze odpowiadali na pytania zadawane przez uczestników wyjazdu. Poruszano przede wszystkim tematy związane ze poszukiwaniem rynku zbytu, sprzedażą bezpośrednią oraz działalnością marginalną, lokalną i ograniczoną. Potem Pan Bolesław oprowadził gości po gospodarstwie, pokazując urządzenia rolnicze, oborę, krowy mleczne oraz cielęta rasy Limousine.
Druga część dnia poświęcona była na warsztaty z serowarstwa. Każdy uczestnik miał możliwość spróbowania swoich sił w przygotowaniu małych serków góralskich. Gospodarze wyposażyli chętnych w stroje ochronne, a następnie udzielili porad odnośnie zachowania warunków higienicznych w serowarni. Chwilę później przystąpiono do pracy polegającej na wyciskaniu bundza i wkładaniu go do prasy wytłaczającej na nim ornamenty.
W czasie szkolenia kierownicy DROW ODR podziwiali nie tylko wzorowe prowadzenie obejścia i produkcji serów, ale również piękne położenie gospodarstwa z widokiem na Tatry.
Wyjazd studyjny moderowany był przez zastępcę dyrektora – Panią Katarzynę Boczek, kierownika działu DROW CDR w Krakowie – Pana Konrada Stępnika oraz specjalistę działu DROW CDR w Krakowie – Panią Klaudię Kieljan.