W dniach 23 – 24 maja 2013 r. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie odbyło się szkolenie na temat: "Wybrane grupy produktów w systemach jakości żywności i sprzedaży okazjonalnej”. 

 

W szkoleniu wzięło udział 40 osób, w tym głównie doradcy rolni zatrudnieni w Wojewódzkich Ośrodkach Doradztwa Rolniczego z całej Polski, a także przedstawiciele Izb Rolniczych i jednostek certyfikujących w systemach jakości żywności, członkowie stowarzyszeń oraz nauczyciele szkół rolniczych.

W pierwszym dniu szkolenia przedstawione zostały krajowe systemy jakości żywności dla produktów mięsnych. Kolejne systemy zostały zaprezentowane przez przedstawicieli jednostek, będących inicjatorami i administratorami poszczególnych systemów:

1. „System Jakości Wieprzowiny PQS ” -  Pani dr Anna Hammermeister, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, Warszawa;

2. „System Jakości Wołowiny QMP” - Pan Jerzy Sobociński, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Warszawa oraz Pan Grzegorz Nowak, Ekogwarancja, Lublin;

3. „System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP”  - Pani Jolanta Ciechomska, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Warszawa.

Pierwszego dnia wieczorem, uczestnicy szkolenia mieli okazję zapoznać się z przykładem wykorzystania i promocji produktów lokalnych i regionalnych w działalności lokalu gastronomicznego, podczas wizyty studyjnej w karczmie regionalnej „Gościnna Chata” w Krakowie. Karczma oferuje regionalną kuchnię polską oraz dania kuchni łemkowskiej i wykorzystuje surowce wysokiej jakości, wypiekane w tradycyjny sposób, przygotowywane według starych receptur, tradycyjnie wędzone... Wszystkie przetwory, tj.: kapusta kiszona, ogórki, rydze, powidła oraz inne warzywa konserwowe wykonywane są w karczmie rodzimej w Wysowej Zdrój, która to umieszczona jest na Małopolskiej Trasie Smakoszy.

Podczas wizyty miało miejsce spotkanie z właścicielką restauracji – Panią Ireną Sulicz. W Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2012-2013 karczma została laureatem nagrody głównej w kategorii „Magiczne miejsce”.
W drugim dniu szkolenia wykład  z zakresu wytwarzania i sprzedaży okazjonalnej własnych wyrobów alkoholowych w kontekście opodatkowania akcyzą przeprowadzili reprezentanci Izby Celnej i Urzędu Celnego w Krakowie: Pani Monika Piórkowska, Pani Joanna Darłak oraz Pani Teresa Machay.
Wykład z zakresu uwarunkowań sanitarnych żywienia turystów i sprzedaży z gospodarstw agroturystycznych poprowadził przedstawiciel Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie - Pan Piotr Pokrzywa.

Ostatnie zajęcia, poświęcone tematyce obowiązków podatkowych związanych ze sprzedażą bezpośrednią produktów żywnościowych przeprowadziły Panie z Izby Skarbowej w Krakowie:  Pani Małgorzata Borkiewicz-Liszka oraz Pani Beata Omachel.