W dniach 20-22 listopada 2019 r. Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie zorganizowało szkolenie pt. „MAŁA WINNICA SPOSOBEM NA DODATKOWE DOCHODY”.
W szkoleniu wzięli udział specjaliści i doradcy zatrudnieni w wojewódzkich ośrodkach doradztwa rolniczego, przede wszystkim były to osoby zajmujące się tematyką rozwoju obszarów, współpracujący z właścicielami winnic oraz gospodarstw enoturystycznych.
Podczas szkolenia uczestnicy odbyli drogę jaką musi przejść każdy zainteresowany założeniem swojej winnicy. Rozpoczynała się ona omówieniem odmian winorośli, które są wskazywane i polecane do uprawy w Polsce z uwzględnieniem regionu gdzie mają być posadzone. Pan Marek Górski właściciel winnicy Krokoszówka zwracał również uwagę na miejsce docelowej inwestycji, które jest nie mniej ważne do osiągnięcia sukcesu jak prawidłowy dobór odmian. Następnie uczestnicy poznali teoretyczne aspekty cięcia i formowania winorośli, przybliżone zostały zagadnienia związane z występującymi w winnicy chorobami i szkodnikami.
Kolejnym etapem drogi był wyjazd do winnicy Krokoszówka, w której pan Marek Górski wyjaśniał w jaki sposób należy sadzić a następnie przycinać i prowadzić krzewy winorośli. Uczestnicy sami mogli spróbować swoich sił z sekatorami w rękach. Następnym punktem było wyjaśnienie krok po kroku w jaki sposób z owoców winogron powstaje wino białe, różowe i czerwone, jak należy przeprowadzać macerację, w jaki sposób prowadzić fermentację, aby uzyskać jak najlepsze wino. Zwieńczeniem dnia była degustacja win z winnicy Krokoszówka wraz z ich omówieniem.
W trzecim dniu szkolenia przybliżone zostały zagadnienia formalno-prawne prowadzenia winnicy jak również ekonomiczne aspekty z którymi musi liczyć się każdy kto myśli o własnym przedsięwzięciu.
Już teraz serdecznie zapraszamy na szkolenie dotyczące degustacji win które odbędzie się w przyszłym roku.