W dniu 12 grudnia 2019 r. zakończyło się dwudniowe szkolenie pt. „Ergonomia w pomieszczeniach kuchennych, czyli funkcjonalnie oraz prawidłowo urządzona kuchnia w wiejskim gospodarstwie domowym” zorganizowane w Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie.
Szkolenie adresowane było do specjalistów i doradców zatrudnionych w ośrodkach doradztwa rolniczego oraz w Centrum Doradztwa Rolniczego.
Profesjonalnie urządzona kuchnia stanowi podstawę do prowadzenia działalności m.in. związanej z agroturystyką, zagrodami edukacyjnymi czy gospodarstwami opiekuńczymi dlatego też celem szkolenia była edukacja pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, głównie zajmujących się wiejskimi gospodarstwami domowymi z zakresu zasad obowiązujących w organizacji pomieszczeń kuchennych w taki sposób, aby spełniały wymagania sanitarne, ergonomiczne, funkcjonalne oraz higieniczne z uwzględnieniem segregacji odpadów.
W pierwszym dniu szkolenia odbyły się wykłady oraz warsztaty prowadzone przez Panią Magdalenę Wiśniewską-Baran, Pana Łukasza Nowakowskiego oraz Pana Michała Henzla, specjalistów i praktyków działających w branży gastronomicznej od wielu lat.
Na początku szkolenia miał miejsce pretest sprawdzający poziom wiedzy uczestniczek, który następnie został powtórzony po zakończeniu, wskazując poziom zdobytej wiedzy. Dzięki temu wywiązała się dyskusja w trakcie, której zostały poruszane dodatkowe aspekty związane z żywieniem zbiorowym.
W trakcie szkolenia zostały omówienie następujące tematy:
- wymagania sanitarno-higienicznych w wiejskim gospodarstwie domowym, w tym przygotowanie merytoryczne, opracowanie ankiety tematycznej dotyczącej technicznych warunków lokalowych i wymogów dla kuchni oraz wymogi zdrowotne dla osób prowadzących przetwórstwo artykułów rolnych.
- nieprzewidziane zdarzenia losowe oraz działanie naprawcze i korygujące oraz wpływ negatywnego wyniku badania próbki wody na postępowanie administracyjne.
- zastosowanie innowacyjnych urządzeń i mebli gastronomicznych w prawidłowym, ekonomicznym i funkcjonalnym gospodarstwie domowym, w tym funkcjonalność urządzeń i mebli – omówienie prawidłowa gospodarka i magazynowanie.
- higiena w kuchni domowej w żywieniu zbiorowym i małym przetwórstwie żywności (GHP, GMP) utrzymanie czystości w otoczeniu domowym
- procedury postępowania i instrukcje HACCP, wdrożenie książki HACCP – omówienie, instrukcji niezbędnych do wykorzystania w gospodarstwie domowy oraz procedur postępowania zgodnych w HACCP.
W drugim dniu szkolenia miała miejsce wizyta w Żywym Muzeum Obwarzanka. W trakcie wizyty zaprezentowana została historia i tradycja wypieku obwarzanka w Krakowie oraz odbył się pokaz produkcji obwarzanka, w trakcie którego uczestniczki mogły własnoręcznie wykonać obwarzanka.
Następnie na pobliskim Starym Kleparzu, najstarszym działającym nieprzerwanie od XIV wieku targowisku Krakowa, uczestniczki mogły zapoznać się formą sprzedaży bezpośredniej lokalnych produktów z okolic Krakowa a nawet z całej Europy..
Na zakończenie szkolenia, które zostało wysoko ocenione, uczestniczki otrzymały Zaświadczania o ukończeniu szkolenia.
W 2020 roku planowane są kolejne szkolenia związane z wiejskim gospodarstwem domowym.